Το «6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου 2023, στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης.
"Ελάτε για άλλη μια χρονιά να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων μας, να αναδείξουμε το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό μας φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι το τραπέζι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στρωμένο" αναφέρει στο κάλεσμά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου για τον Διαγωνισμό Ποντιακής Γαστρονομίας που διοργανώνει και φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου 2023.
Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθειά, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.
Η πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό απευθύνεται σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί.
Όροι συμμετοχής
- Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό – έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.
2.Το φαγητό – έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.άλ.).
- Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
- Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
- Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
- Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκι γλυκού κλπ), όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί – πχ πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Τέλος θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού – εδέσματος.
Κριτήρια αξιολόγησης συνταγών
Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
- Παρουσίαση πιάτων
- Γεύση παρασκευασμάτων
- Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία)
Διαδικασία διαγωνισμού
Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού το δοκιμάσουν θα βαθμολογούν και όλα αυτά θα γίνονται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και στο οποίο ταυτόχρονα θα μοιράζεται φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει την καλύτερη συνταγή.
Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό – έδεσμα τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές.
Βραβεία – Έπαθλα
Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν».
Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.
Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά έως τις 25 Ιουνίου 2023 στο e-mail xrysakaiepixrysa@gmail.com. Επισυνάπτεται το έντυπο δήλωσης συμμετοχής. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976640083.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ