Τρίτη 2 Απριλίου 2024

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ –ΤΣΕΤΛΑΚΑ: «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΩΝ ΚΙΚΟΝΩΝ»

«Ήταν τότε που «οι Θεοί ευλογούσαν…» Πήρες τα χειρόγραφά μου, Σούλη, και τα διάβασες. Μου είπες «Μανούλα να τα εκδώσεις». Και μετά σιωπή… Ήταν τότε που «οι Θεοί σιωπούσαν…»
Δεκαέξι χρόνια μετά το πρώτο της μυθιστόρημα και με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου,, η βραβευμένη συγγραφέας Αφροδίτη Ευαγγελίδου-Τσέτλακα ξαναβρέθηκε στον τόπο όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της για να μοιραστεί με φίλους και παλιούς συναδέρφους την ομορφιά ενός συναρπαστικού ταξιδιού, με αφετηρία τη Θρακική γη..
Για το βιβλίο μίλησαν τέσσερις γυναίκες, ακολουθώντας τα βήματα της ηρωίδας «στους δρόμους της ζωής και του έρωτα», από την Οθωμανική Γκιουμουλτζίνα και την πατρογονική εστία στη Γη των Κικόνων, μέχρι την πόλη του Φωτός, τόπο μόρφωσης, χειραφέτησης και ελευθερίας για την πολίτισσα του κόσμου και φεμινίστρια Μυρτώ, που είναι το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος.
Η Λένα Χατζή, Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές Τοπική Ιστορία, η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης, η Φιλόλογος και Επιμελήτρια της έκδοσης Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Φιλόλογος, Θεατρολόγος και Υπεύθυνη Εκδηλώσεων Πολιτισμού της Λέσχης Κομοτηναίων, Αρετή Ρασσά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Κυριαζής, η Σοφία Μενεσελίδου, Φιλόλογος και Επιστημονική Σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και άλλοι συμπολίτες και φίλοι της συγγραφέως.

Η Αφροδίτη Ευαγγελίδου-Τσέτλακα γεννήθηκε στην Αριδαία του ν. Πέλλας αλλά έζησε και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για πολλά χρόνια στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας ενεργά σε συλλόγους της πόλης με κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Κομοτηνής, του ΔΣ της ΧΕΝ Κομοτηνής και της Ομάδας Βιβλίου της.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα, επιφυλλίδες, ταξιδιωτικές εμπειρίες και βιβλιοπαρουσιάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, και έχει συνεργαστεί με την ημερήσια τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής Πατρίδα. Είναι μέλος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ