Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τάσος Γιοβανούδης; «Σελίδες Ιστορίας- 100 χρόνια πορείας στις μνήμες από το Σιναπλή και τη ζωή στη Μεσσούνη»

Ένα κομματάκι από την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων αυτού του τόπου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την εθελούσια ελληνοβουλγαρική ανταλλαγή πληθυσμών και την εγκατάσταση των Σιναπλιωτών στην Μεσσούνη.
Ένα βιβλίο – αφιέρωμα στους κατοίκους του χωριού που κατέκλεισαν χθες την αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής για να τιμήσουν τον συγγραφέα αλλά και να μοιραστούν μνήμες, συναισθήματα και κοινά βιώματα στο πέρασμα των χρόνων.
Όμορφες εικόνες από τη ζωή και τον μόχθο αυτών των ανθρώπων να ριζώσουν και να προκόψουν στην νέα τους πατρίδα, ο συγγραφέας ανέσυρε και από την δική μου μνήμη, μιλώντας για την ιδιαίτερη σχέση της μητέρας του με την δική μου οικογένεια, στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης που μας παραχώρησε.
Για το βιβλίο μίλησαν οι κυρίες: Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη, φιλόλογος και επιμελήτρια της έκδοσης (από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης) αναδεικνύοντας και την ιστορική του αξία, η Μαρούλα Ισπυρίδου, φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, με καταγωγή από την Αίγειρο και την Μεσσούνη, η Δήμητρα Παρασκευούδη, Dimitra Paraskevoudi Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσούνης. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης Αποσπάσματα διάβασαν οι: Ισιδώρα Δραγανίδου, νηπιαγωγός και Σταυρούλα Γιοβανούδη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και σύζυγος του συγγραφέα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος. Δημήτρης Καρασταύρου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λάπατας, ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Σωτηρακόπουλος, συμμαθητές του συγγραφέα από τα μαθητικά του χρόνια, ο ιερέας του χωριού Παναγιώτης Ισπικούδης, οι κυρίες Άννα Πατρωνίδου, Κούλα Παπαδριέλλη καιΤάνια Αγγορούδη, η συγγραφέας - μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα καθώς και άνθρωποι κάθε ηλικίας με καταγωγή από την Μεσσούνη την Αίγειρο και την Ξυλαγανή.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά εδεσμάτων από την Πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσούνης, Δήμητρα Παρασκευούδη και το Σπίτι του Γλυκού.
Κείμενο: Σταυρούλα Μάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ